Välj en sida

Startkapital

Vad är ett Startkapital?

Ett startkapital är den budget som man har när man planerar att starta upp ett eget företag. Många väljer att spara ihop till startkapitalet själv, men eftersom kostnaderna kan vara mycket höga är det vanligast att använda annan typ av finansiering, t.ex. genom att ta ett lån via en bank.
Startkapitalet bör inkludera alla de saker man behöver köpa för att komma igång med verksamheten. Ett vanligt misstag är att beräkna ett alldeles för lågt startkapital, så det bästa är alltid att räkna i överkant. Startkapitalet bör även inkludera en egen lön om verksamheten inte kommer igång så snabbt som man önskat.

Starta företag

Ett startkapital behövs i alla situationer då ett företag ska starta upp. För att kunna starta sin verksamhet behöver man troligtvis köpa in en hel del saker och kanske även hyra en lokal. Innan företaget har börjat dra in pengar behöver man se till att hålla sig flytande. Ett startkapital kan hjälpa dig med detta!
Det finns flera sätt att gå tillväga för den som behöver ett startkapital. Det bästa är naturligtvis att spara ihop pengarna själv, men man kan även finansiera företaget med ett lån. Vissa verksamheter kan ha rätt till offentliga medel eller låneverksamheter från staten. Även riskkapital kan i många fall fungera som en bra och hjälpande hand.
[dt_vc_list]

  • Ett startkapital är den budget som du har för att starta upp en egen verksamhet, t.ex. en enskild firma eller aktiebolag.
  • Bolagsformen har stor betydelse för hur högt startkapital du behöver.
  • Räkna även in dina privata utgifter i startkapitalet för att täcka upp dessa innan ditt företag går i vinst.

[/dt_vc_list]

Vad krävs för att starta bolag?

Hur stort ditt startkapital måste vara är svårt att säga och mycket beror på den bolagsform man väljer att ha. För en enskild firma eller ett handelsbolag krävs inget startkapital alls. Vill man däremot starta ett aktiebolag krävs minst 50 000 kronor i startkapital.

Hur mycket behövs?

När du beräknar ditt startkapital är det många aspekter som du behöver ta hänsyn till. Du kan använda dig av ett flertal olika modeller för att hitta just ditt kapitalbehov. Både bolagsformen du väljer och branschen är avgörande för hur mycket ditt startkapital kommer behöva ligga på.

Hantera utgifter

Det kan ta tid att få ett företag i rullning och börja gå i vinst. För att slippa ta för stort startkapital kan du t.ex. skaffa dig ett extrajobb under tiden som du arbetar i företaget eller till och med arbeta kvar på din tidigare anställning. Vid anställning i samband med enskild firma krävs FA-skatt.

Hur länge ska startkapitalet räcka?

Det kan vara bra att utgå från att ett startkapital ska kunna räcka för företaget i sex månaders tid. Här bör du dock även inkludera dina privata utgifter som du kommer att ha under perioden, speciellt om det enbart är företaget som kommer att vara din källa till inkomst.

Välj bolagsform med omsorg

Hur stort startkapital som du behöver hänger mycket på vilken bolagsform du väljer. Att starta aktiebolag är dyrt, men å andra sidan är du som privatperson skyddad mot eventuella lån och skulder som företaget tar. En enskild firma kräver mycket mindre i startkapital, men riskerna ligger helt på dig.