Välj en sida

Bokföringsprogram

Vad gör ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är ett program som används för att underlätta en företagares bokföring. Programmet kan enkelt sammanfatta all data för en månad eller annan tidsperiod, och företagaren kan därmed se hur företaget ligger till ekonomiskt, hur mycket skatt som ska betalas, hur många fakturor som blivit betalade och så vidare.
Bokföringsprogram finns i flera olika varianter och det kan vara bra att prova flera olika innan man bestämmer sig för vilket som känns rätt. Det ska vara enkelt att bokföra, lägga in verifikationer och så vidare. Det ska inte ta lång tid att starta upp och designen ska vara bra.

När är ett bokföringsprogram relevant?

Det finns lagar som styr hur bokföring ska skötas, och oavsett vilken form av bolag eller firma man har så ska alla händelser av ekonomisk karaktär bokföras på ett bra sätt. Om det gäller en enskild firma finns det inget krav på att använda bokföringsprogram.
Vissa ekonomiska händelser kan dock vara enklare att bokföra i ett program som automatiskt sorterar dem efter konton med mera. Om man vill ha bättre koll på företagets ekonomi och inte vill sitta och bokföra manuellt är bokföringsprogrammet definitivt en sak man relativt snart bör införskaffa till sitt eget företag.
[dt_vc_list]

  • Företagaren måste kunna sitt bokföringsprogram utan och innan för att allt ska bli rätt.
  • Det ska vara enkelt att sortera händelserna på företagets olika konton och enkelt att rätta om något blir fel.
  • Bokföringsprogrammet ska skapa filer som gör att man kan säkerhetskopiera allt som görs. Allt ska nämligen sparas i minst sju år framåt.

[/dt_vc_list]

Måste man ha ett bokföringsprogram?

Det finns inget som säger att exempelvis en enskild firma måste ha ett bokföringsprogram. Det som sker i företaget måste dock bokföras löpande. Det kan ske manuellt på dagboksblad från Skatteverket, eller i en speciell kassabok. Det får dock inte ske i Excel eller liknande.

Kan man byta bokföringsprogram?

Ofta kan man exportera data man lagt in i bokföringsprogrammet till en fil. Den kan sedan importeras till det nya programmet. Det är dock inte alltid att så är fallet. Då kan man antingen behöva ha en del av bokföringen manuellt på papper, eller lägga in den i efterhand i det nya programmet.

Vad händer om programmet försvinner?

Om man har ett bokföringsprogram lokalt på sin dator bör man se till att spara ut sin data på en fil som man sedan säkerhetskopierar. Om programmet försvinner kan man sedan använda filen i ett annat program. Det kan också vara klokt att se till att spara datan i molnet.

Kan man deklarera i bokföringsprogrammet?

I vissa bokföringsprogram kan man deklarera eller skapa underlag till deklarationen direkt i bokföringsprogrammet. Det beror lite på vilken typ av program man har samt vilken typ av firma eller bolag man bedriver. Deklarationen förenklas dock avsevärt med ett bokföringsprogram där alla siffror sammanfattas i olika tidsperioder.

Kostar bokföringsprogram pengar?

Vissa bokföringsprogram kan man använda helt gratis, men då med lite reklam. I andra fall är det bara vissa funktioner som kostar pengar, resten av programmet kan användas fritt. Andra, lite mer övergripande bokföringsprogram kan kosta en slant. Antigen betalar man en engångssumma eller en viss summa varje månad.